Zelfstandige werkruimte aan huis? Loop geen aftrekbare kosten mis
Als je een fiscaal zelfstandige werkruimte aan huis hebt, zijn er zakelijke kosten die aftrekbaar zijn van de belasting. Het is belangrijk om te checken wanneer kosten wel of niet aftrekbaar zijn. Zo zul je eerst moeten nagaan of jouw werkruimte een zelfstandige ruimte is. Kun je de ruimte bijvoorbeeld aan iemand anders verhuren, zoals een verbouwde garage met eigen toilet, ingang, et cetera?
Aftrekbaarheid afhankelijk van je inkomen
De locatie waar je je inkomen verdient is ook een criterium voor eventuele aftrekbaarheid:
- Als je alleen thuis een werkruimte hebt, moet je tenminste 30% van de winst in die werkruimte verdienen (en eventuele loon- en neveninkomsten). Gebruik je de werkruimte als uitvalsbasis om bijvoorbeeld met klanten af te spreken, dan moet je tenminste 70% van de winst in of vanuit de werkruimte verdienen.
- Heb je nog een andere werkruimte? Dan moet in de werkruimte thuis in elk geval 70% van de winst worden verdiend.
Ja! Ik heb een zelfstandige werkruimte
Maximaal 4% van de waarde van jouw werkruimte kun je dan aan jezelf in rekening brengen als gebruiksvergoeding. Dit geldt ook voor een werkruimte in een huurwoning. Voor jouw onderneming zijn dit aftrekbare kosten.
Heb je geen huurwoning, maar een eigen woning? Dan moet je berekenen wat de waarde is van jouw werkruimte, het gedeelte van jouw werkruimte in de hypotheek en dat in box 3 aangeven. De hypotheekrente die aan de werkruimte is toe te rekenen, is niet (meer) aftrekbaar in box 1. Wat je wel kunt doen als je de werkruimte tot het ondernemingsvermogen rekent, is de werkruimte met het bijbehorende gedeelte van de hypotheek op de balans zetten. Dan is de hypotheekrente namelijk wel weer aftrekbaar. Het nadeel? Als je je eigen woning verkoopt voor een hogere waarde, wordt de waardestijging van de werkruimte belast.
Getrouwd, maar niet in gemeenschap van goederen
Als jouw partner eigenaar is van de woning en de werkruimte aan jou ter beschikking stelt, dan moet je partner voor zijn/haar aandeel in de werkruimte het ‘resultaat uit overige werkzaamheid’ (TBS-regeling in Box 1) aangeven. Ook moet hij/zij de werkruimte op de balans zetten. Alle kosten, inclusief hypotheekrente, zijn aftrekbaar. Als hij/zij het huis later verkoopt, is de winst of het verlies toe te rekenen tot het resultaat uit overige werkzaamheden.
Hoe zit het met BTW?
Als je de BTW wilt kunnen aftrekken, moet jouw werkruimte een ‘fiscaal kwalificerende werkruimte’ zijn. Als je aan het inkomenscriterium én aan het zelfstandigheidscriterium voldoet, dan kun je de BTW aftrekken.
In de praktijk
Omdat elke situatie anders is, zien wij in de praktijk veel verschillende vormen van werkruimten aan huis die wel of niet aan de voorwaarden voldoen. Er zijn voor elke situatie dan ook vaak meerdere oplossingen te bedenken. Wij adviseren je hier graag over.
Heb je vragen hierover of wil je advies? Bel 035-6315520 of mail naar info@fiscalistencooperatie.nl.